Hoppa till innehåll

Hemutrustningslån

Du som har flytt till Sverige från ditt hemland kan få låna pengar för att köpa möbler och annan utrustning till ditt nya hem. Här kan du läsa om villkor, hur mycket du får låna, hur du ansöker och hur du betalar tillbaka lånet. Du hittar även filmer om lånet på olika språk, till exempel på engelska och arabiska.

Längre öppettider i telefon

Under perioden 20 september till och med 19 november har vi öppet längre i telefonen. Du når oss vardagar mellan klockan 9.00-15.00. Vårt telefonnummer är 0771-276 100.

Vad är ett hemutrustningslån?

Ett hemutrustnings­lån är till för att du ska kunna köpa möbler och annan utrustning till ditt nya hem. Det kan exempelvis vara soffa, tv, barnsäng och saker till köket. Du får inte använda pengarna till exempelvis mat, mobil­telefon eller hyra för bostaden. Lånet ska du sedan betala tillbaka. Då betalar du även ränta. För att få hemutrustningslån måste du uppfylla vissa villkor.

Så mycket får du låna

Hur mycket pengar du kan låna beror på:

  • hur många ni är i familjen
  • om ni hyr en bostad utan möbler eller med möbler
  • hur mycket pengar du har.

I tabellen ser du hur mycket du kan låna. Om du inte vill låna hela beloppet kan du ansöka om att få låna mindre.

Antal personer i familjenOmöblerad bostad, kronorMöblerad bostad eller inneboende, kronor
110 0005 000
2 (utan barn)15 0005 000
2 (en person är barn)20 0005 000
325 0005 000
430 0005 000
535 0005 000


Det kostar 300 kronor att ta ett lån. Det kallas för uppläggnings­avgift. CSN drar avgiften direkt från lånet.

Kompletterande lån

Du kan ansöka om att låna mer pengar även när du redan har fått ett hemutrustnings­lån. Det kan du göra om har du lånat mindre än det maximala beloppet, eller om din familj blir större. Du kan aldrig låna mer än totalt 35 000 kronor.

Det kostar 100 kronor i uppläggnings­avgift att ta ett kompletterande lån. CSN drar avgiften direkt från lånet.

Villkor för att få hemutrustningslån

För att ha rätt till hemutrustnings­lån måste du uppfylla alla de här villkoren:

  • Du är utländsk medborgare och har kommit till Sverige som flykting, skydds­behövande eller som anhörig till en sådan person.
  • Du har fått ett uppehålls­tillstånd från Migrations­verket.
  • Du har flyttat till en kommun.
  • Det har inte gått mer än 2 år sedan du flyttade till en kommun för första gången. Det gäller också om du vill ansöka om ett kompletterande lån.
  • Du var minst 18 år när du flyttade till en kommun för första gången.

Om du är ensam­kommande barn finns det särskilda regler. Kontakta CSN så får du mer information.

Under tiden som du väntar på beslut om uppehålls­tillstånd har du inte rätt till hemutrustnings­lån.

Om du fått uppehållstillstånd enligt den nya gymnaiselagen kan du också ha rätt till hemutrustningslån.

Se exempel - får Ahmed hemutrustningslån?

Ahmed är 25 år och söker asyl som flykting i Sverige. Första tiden bor han på ett av Migrationsverkets anläggningsboenden.

Ahmed får sedan uppehållstillstånd och flyttar till Sundsvall. Han får en lägenhet och ansöker om hemutrustningslån för att köpa möbler.

CSN kontrollerar med Migrationsverket att Ahmed har rätt till hemutrustningslån, till exempel att det inte har gått mer än två år sedan han flyttade till Sundsvall. Ahmed uppfyller villkoren och får låna pengar.

Om du är sambo eller gift

Om du är sambo eller gift och bor tillsammans med någon som också har rätt till hemutrustnings­lån, ska ni söka lånet tillsammans. Ni ska också betala tillbaka hela lånet tillsammans, även om ni skulle flytta från varandra eller skilja er. Det kallas att ni har ett solidariskt betalnings­ansvar.

Som sambo menar vi att du lever tillsammans med någon som ett par. Om du till exempel bor tillsammans med kompisar eller syskon räknas du inte som sambo.

Ränta på lånet

CSN tar ut en ränta på pengarna du lånar. År 2021 är räntan 1,58 procent. Räntan räknas från den dag du får lånet och tills du har betalat tillbaka hela skulden. När du ska betala tillbaka lånet behöver du alltså betala både pengarna du har lånat och räntan. Räntan går inte att ta bort. Du kan göra avdrag för räntan när du deklarerar.

Ansökan och utbetalning

Här ser du hur du ansöker och vad du behöver göra för att få din utbetalning:

Illustration med två personer som pratar med varandra

1. I de flesta fall kan kommunen eller arbets­­förmedlingen hjälpa dig att ansöka om hemutrustnings­­lån och informera dig om villkoren för lånet. Om du vill ansöka själv kan du beställa en blankett från CSN.

Illustration med ett formulär med gröna bockar

2. När du har fyllt i och skrivit under din ansökan skickar du eller den som hjälper dig in den till CSN. Om något är otydligt eller saknas i din ansökan, så kontaktar vi dig eller den som har hjälpt dig.

Illustration med en person och ett brev

3. CSN beslutar om din ansökan. Om du har fått hjälp hos kommunen eller arbets­­förmedlingen att ansöka skickar vi beslutet dit. Har du ansökt själv skickar vi beslutet direkt till dig.

Illustration med en underskrift

4. Om du har rätt till lån får du även ett skulde­brev som du ska skriva under och skicka till CSN. När du skriver under skulde­brevet godkänner du villkoren för lånet.

Illustration med CSN:s logotyp och en grön bock

5. När vi har fått ditt underskrivna skuldebrev får du din utbetalning.

Illustration på pengar

6. För att vi ska kunna betala ut pengarna direkt till ditt konto måste du ha anmält ditt konto­­nummer till Swedbanks konto­­register. Om du inte har gjort det får du en utbetalnings­­avi.

När kommer pengarna?

Du får utbetalningen tidigast en vecka innan du flyttar in i bostaden. För att få utbetalningen måste du ha fått ett beslut från CSN om att du har rätt till hemutrustningslån. Du måste också ha skrivit under skuldebrevet och skickat in det till CSN. För att få pengarna direkt på ditt konto måste du ha anmält ditt konto­­nummer till Swedbank.

Anmäl bankkonto till Swedbank

Det är Swedbank som betalar ut pengarna åt CSN. Det är därför bra om du anmäler ditt bankkonto innan du ska få pengarna. Om du har e-legitimation kan du anmäla ditt konto via Swedbanks digitala tjänst. Om du saknar e-legitimation anmäler du ditt konto på ett av Swedbanks kontor.

Anmäl konto till Swedbank

Om du inte anmäler ditt konto får du en kontantavi i ett brev. Om du har e-legitimation kan du lösa in den i Swedbanks digitala tjänst. Du kan även lösa in avin hos Swedbank eller hos någon av ClearOns inlösande butiker. Det står på avin var den går att lösa in. Om du löser in den i butik kan du behöva betala en avgift.

Lös in avi online

Betala tillbaka hemutrustningslånet

När det har gått 2 år från att du fick ditt hemutrustnings­lån ska du börja betala tillbaka lånet. CSN skickar inbetalnings­kort till dig när det är dags att börja betala.

Det tar mellan 1 och 7 år att betala tillbaka lånet om du betalar enligt den betalnings­plan som du får från CSN. Du måste betala tillbaka ditt lån även om du flyttar från Sverige.

Här kan du läsa mer om hur du betalar tillbaka hemutrustnings­lånet:

Betala tillbaka hemutrustningslån

Filmer om hemutrustningslån

Folder om hemutrustningslån

För dig som är lånekontaktperson

Är du handläggare på Migrationsverket, kommunens flykting­mottagning eller hos Arbets­förmedlingen och är registrerad hos CSN för att hjälpa till med ansökningar av hem­utrustnings­lån? På våra partnersidor hittar du mer information för dig som arbetar som lånekontakt­person.

Arbetar som lånekontaktperson

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2021-09-20
Hjälpte den här sidan dig?