session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel


Utbetalningar – omställningsstudiestöd

Pengarna betalas ut den 25:e varje månad du studerar. Innan du kan få din första utbetalning måste du lämna en studieförsäkran till CSN.

Det här behöver du göra för att få din första utbetalning

För att du ska få den första utbetalningen måste det här vara uppfyllt:

  • Du ska ha börjat studera.
  • Du ska ha lämnat en studieförsäkran till CSN där du intygar att du studerar enligt de uppgifter som står i beslutet. Det måste du göra inom en månad från det att din studieperiod med omställnings­studiestöd börjar.
  • Skolan ska ha meddelat CSN att du studerar enligt de uppgifter som står i beslutet.

Kontrollera också att ditt bankkonto är anslutet till Swedbanks kontoregister, så att du får pengarna insatta på ditt konto.

Lämna din studieförsäkran inom en månad

Innan du kan få din första utbetalning av omställnings­­studiestöd måste du intyga att du ska studera enligt de uppgifter som står i beslutet från CSN. Det kallas för att du lämnar en studieförsäkran.

Din studieförsäkran måste ha kommit in till CSN senast en månad efter att din studieperiod med omställnings­­studiestöd börjar. Om den kommer in för sent gäller inte beslutet längre.

Finns det särskilda skäl till att din studieförsäkran kommit in till CSN senare kan vi ändå betala ut pengarna. Om du till exempel har fått ditt beslut efter studiestarten, kan det finnas sådana skäl. Tänk då på att skicka din studieförsäkran så snabbt som möjligt.

Så lämnar du din studieförsäkran

Du lämnar din studieförsäkran på Mina sidor under Omställningsstudiestöd, Studieförsäkran omställningsstudiestöd.
När du loggat in i tjänsten ser du om du har någon studieförsäkran att lämna just nu. Du kan också se kommande och tidigare studieförsäkran.

I vissa fall behövs en blankett som även skolan ska skriva under, det står i så fall på blanketten. Om du tillsammans med beslutet om omställnings¬studiestöd fick en sådan blankett för studieförsäkran, ska du skriva under och skicka in den till CSN när du har börjat studera.
Du kan antingen mejla den underskrivna blanketten till oss eller skicka via brev. Postadressen står på blanketten.

Till e-postformuläret


Pengarna betalas ut den 25:e

Omställnings­­studiestödet betalas ut den 25:e varje månad du studerar. Du får pengarna i efterskott. Om beslutet från CSN kommer efter att du börjat studera och efter den 25:e samma månad, betalar vi ut pengarna så fort som möjligt. Vi väntar inte till nästa månad.

Tänk på!

  • Om du har sökt omställnings­studiestöd för flera perioder, till exempel för både höst- och vårterminen, får du en blankett för varje period. Du kan bara lämna den studieförsäkran som gäller för den aktuella perioden. Du kan alltså inte lämna in studieförsäkran för den andra perioden i förväg, innan du påbörjat de studierna.
  • Du kan som tidigast lämna din studieförsäkran den första dagen du börjar studera med omställnings­studiestöd (i den period som studieförsäkran gäller för).
  • Meddela alltid ändringar, helst innan du skickar in din studiesförsäkran så att du får rätt pengar, till exempel om du arbetar mer, eller studerar mindre än du skrivit i din ansökan.

Meddela konto för utbetalning

För att vi ska kunna betala ut pengarna till ditt bankkonto, måste det vara anslutet till Swedbanks kontoregister. Du behöver inte vara kund hos Swedbank, utan kan ha vilken svensk bank som helst.

På Swedbanks webbplats kan du kontrollera om ditt konto redan finns med i registret och anmäla ditt konto ifall det inte finns med där redan.

Swedbanks kontoregister

Om du inte har anmält ditt bankkonto till kontoregistret, skickar vi en utbetalningsavi via brev.

Uppdaterad: 2024-03-25
Hjälpte den här sidan dig?